Skip to content

Winkelen in Wassenaar – Najaar 2015

Bij het schrijven van deze column liggen er op mijn leestafel tijdschriften en kranten die maar een onderwerp lijken te hebben: de enorme vluchtelingenstroom naar Europa. Met de foto van het aangespoelde jongetje op het strand van Bodrum en de vele hartverscheurende verhalen zijn veel mensen bereid iets voor hun medemens te doen, ondanks ook (terechte) angst die er bestaat voor een zo ongekend grote groep vluchtelingen, op zoek naar een beter leven. “Hoe en waar gaan we deze mensen huisvesten, hoe zorgen we ervoor dat ze goed worden opgevangen en hoe kunnen we de vluchtelingen die mogen blijven perspectief bieden” zijn terechte vragen,waar het antwoord nog niet op is gevonden. Het is belangrijk, zoals schrijver Tommy Wieringa in De Wereld Draait Door zei, dat er geen generatie “ boze zonen” opgroeit, want daar komen grote problemen van, weten we nu.

Veel Europeanen vinden dat we iets moeten en kunnen doen. We zijn ons steeds meer bewust van de wereld waarin wij leven en hoe we die zo leefbaar en gezond mogelijk houden.

In die gedachte past het verantwoord omgaan met energie, voeding, het willen weten waar producten vandaan komen (geen kinderarbeid) en een eerlijke vergoeding aan producenten. Die aspecten vinden we steeds belangrijker en daar hebben we ook best iets voor over. Daarom is er een toename van bijvoorbeeld biologische pro-ducten, streekproducten, maar ook fairtrade heeft de aandacht. Fairtrade producten zijn in veel winkels verkrijgbaar en de gemeente Wassenaar is fairtrade gemeente. Wat houdt een fairtrade gemeente precies in?

FAIR TRADE GEMEENTE
Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoede-grens. Dat blijkt uit het VN Millennium-doelenrapport van juni 2013. De fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stellen wij boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade producten aanbieden. De fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Als lokale gemeenschap kun je de titel fairtrade Gemeente bemachtigen. De gemeente ontvangt de titel wanneer de lokale gemeenschap voldoet aan zes campagnecriteria.

Laatste nieuws

PUUR NATUURMARKT 2025

PUUR NATUURMARKT 2025

De eerste Puur  Natuurmarkt start op 29 maart 2025. Vanaf maart t/m november 2025 is er iedere laatste zaterdag van…

Kom in de Kerstsfeer tijdens het “IT’S CHRISTMAS TIME” event en de Kerstmarkt in Wassenaar!

Kom in de Kerstsfeer tijdens het “IT’S CHRISTMAS TIME” event en de Kerstmarkt in Wassenaar!

Op zaterdag 14 december barst de kerstgezelligheid los in het centrum van Wassenaar tijdens het “IT’S CHRISTMAS TIME” event. Vanaf…

Magazine Winkelen in Wassenaar – Najaar 2024

Magazine Winkelen in Wassenaar – Najaar 2024

Ja, jullie zien het goed: het centrummanagement is uitgebreid! Wij zijn verheugd om Anne-Rose Vincente te kunnen introduceren als onze…

Back To Top
Zoeken